Manifest de la Plataforma Defensem el Port Vell

[más abajo en castellano]

La Plataforma Defensem el Port Vell ha estat creada aquest mes de maig per veïns i veïnes de la Barceloneta i altres barris de la ciutat de Barcelona per plantar cara al nou projecte especulatiu de la reforma del Port Vell, ampliació i privatització del Moll d’Espanya.

Aquest projecte fa visible de nou l’obstinació per promoure un model de ciutat excloent i privatitzat només a l’abast d’alguns super-rics. En aquesta part de la ciutat coneixem molt bé les problemàtiques vinculades a l’especulació urbanística i a la privatització de l’espai públic com va ésser per exemple la construcció de l’hotel Vela o del Complex Comercial del Maremàgnum ben a prop a les immediacions del Port Vell. Aquest nou projecte implicarà nous impactes socials no només al barri sinó a la ciutat en clar detriment de la cultura marítima i del nostre dret a la ciutat.

Aquesta reforma no aposta per una cultura de sostenibilitat de la nostra ciutat. Les iniciatives i projectes a les ciutats han de preveure no només el benefici econòmic, sinó també l’impacte social i mediambiental que suposa per les persones que hi vivim.

És en aquest context que la Plataforma en Defensa del Port Vell estableix els seus principis fundacionals per fer front a aquesta nova envestida contra els nostres drets.

  • Defensem la no privatització de l’espai públic, per això declarem la nostra ferma oposició a l’ampliació del Moll d’Espanya i l’afectació de la part Nord del Moll de Pescadors. Volem un Port ciutadà, un espai de gaudiment per a tots els qui vivim a la ciutat. Un espai on poder gaudir de la cultura marítima que és part del nostre patrimoni històric i social.
  • Ens oposem a la construcció de barreres com les que implicaran la definició de part d’aquest espai com a zona d’alta seguretat, així com la construcció del mur que preveu el projecte al Moll d’Espanya que suposaria l’anul·lació de l’horitzó de la Barceloneta i el Gòtic llevant.
  • L’impacte social i ambiental d’aquest projecte que pretén convertir el Port Vell en el garatge dels super-iots de luxe és un altre dels principis que fonamenta la nostra clara oposició.

L’augment dels preus de l’habitatge fruit d’aquesta nova inversió especulativa, produirà una nova expulsió de veïns i veïnes que no podran pagar els preus del lloguer al barri, com la que ja està patint la Barceloneta i altres barris de Ciutat Vella a través de la multiplicació de pisos turístics. Alhora, la substitució d’amarradors de vaixells de pesca per amarradors de grans iots implicarà l’arraconament de la pesca al Port Vell i l’amenaça de la seva desaparició en detriment de la sobirania alimentària de la ciutat. L’abandonament progressiu que ha patit la pesca artesanal a la ciutat de Barcelona, respectuosa amb el seu medi natural, i la importància d’articular-se amb associacions/cooperatives de consumidors/es responsables que donin suport a aquest model encara viu que es troba en vies d’extinció, també es veu afectat per aquesta intervenció. Es fa evident la necessitat imperiosa d’una avaluació ambiental rigorosa i independent sobre aquest projecte.

Així mateix, volem denunciar la vulneració del dret d’accés a la informació per part de les persones i entitats afectades, que fins i tot i sol·licitant-ho no han pogut accedir a la totalitat del projecte. En tot aquest procés l’Autoritat Portuària ha actuat de forma poc transparent, impedint la suposada informació pública del projecte. Exigim transparència i participació del veïnat en aquest en una actuació que afectarà clarament la relació de Barcelona amb el mar.

Qui forma part de la Plataforma

____________________________________________________________________________________________

Manifiesto de la plataforma
Defendamos el Port Vell

La Plataforma Defendamos el Port Vell ha sido creada este mes de mayo por vecinos y vecinas de la Barceloneta y otros barrios de la ciudad de Barcelona para hacer frente al nuevo proyecto especulativo de la reforma del Port Vell, ampliación y privatización del Muelle de España.

Este proyecto hace visible de nuevo la obstinación por promover un modelo de ciudad excluyente y privatizado sólo al alcance de algunos super-ricos. En esta parte de la ciudad conocemos muy bien las problemáticas vinculadas a la especulación urbanística y a la privatización del espacio público como fué por ejemplo la construcción del hotel Vela o del Complejo Comercial del Maremagnum bien cerca a las immediacions del Port Vell. Este nuevo proyecto implicará nuevos impactos sociales no sólo en el barrio sino en toda la ciudad y un claro detrimento de la cultura marítima y de nuestro derecho a la ciudad.

Esta reforma no apuesta por una cultura de sostenibilidad de nuestra ciudad. Las iniciativas y proyectos en las ciudades tienen que prever no sólo el beneficio económico, sino también el impacto social y medioambiental que supone para las personas que vivimos.

Es en este contexto que la Plataforma en Defensa del Port Vell establece sus principios fundacionales para hacer frente en esta nueva embestida contra nuestros derechos.

• Defendemos la no privatización del espacio público, por eso declaramos nuestra firme oposición a la ampliación del Muelle de España y la afectación de la parte Norte del Muelle de Pescadores. Queremos un Puerto ciudadano, un espacio de disfrute para todos quienes vivimos en la ciudad. Un espacio donde poder disfrutar de la cultura marítima, parte de nuestro patrimonio histórico y social.
• Nos oponemos a la construcción de barreras como las que implicarán la definición de gran parte de este espacio como zona de alta seguridad, así como la construcción del muro que prevé el proyecto al Muelle de España que supondría la anulación del horizonte de la Barceloneta y el Gótico levante.

• El impacto social y ambiental de este proyecto que pretende convertir el Port Vell en el garaje de los super-yates de lujo es otro de los principios que fundamenta nuestra clara oposición.

El aumento de los precios de la vivienda fruto de esta nueva inversión especulativa, producirá una nueva expulsión de vecinos y vecinas que no podrán pagar los precios del alquiler en el barrio, como la que ya está sufriendo la Barceloneta y
otros barrios de Ciutat Vella a través de la multiplicación de pisos turísticos. A la vez, la sustitución de amarres de barcos de pesca por amarres de grandes yates implicará el arrinconamiento de la pesca al Port Vell y una amenaza de desaparición en detrimento de la soberanía alimentaria de la ciudad. El abandono progresivo que ha sufrido la pesca artesanal en la ciudad de Barcelona, respetuosa con su medio natural, y la importancia de articularse con asociaciones/cooperativas de consumidores/se responsables que apoyen este modelo todavía vivo que se encuentra en vías de extinción, también se verá afectado por esta intervención.
Se hace evidente la necesidad imperiosa de una evaluación ambiental rigurosa e independiente sobre este proyecto.

Así mismo, queremos denunciar la vulneración del derecho al acceso a la información por parte de las personas y entidades afectadas, que incluso y solicitándolo no han podido acceder a la totalidad del proyecto. En todo este proceso la Autoridad Portuaria ha actuado de forma poco transparente, impidiendo la supuesta información pública del proyecto. Exigimos transparencia y participación del vecindario en una actuación que afectará claramente la relación de Barcelona con el mar.


Un comentari

Deixa un comentari