Qui som (manifest i adhesions)

Els veïns, entitats i col·lectius que formen part de la plataforma, de moment, som:

Manifest Defensem el Port Vell

La Plataforma Defensem el Port Vell ha estat creada aquest mes de maig per veïns i veïnes de la Barceloneta i altres barris de la ciutat de Barcelona per plantar cara al nou projecte especulatiu de la reforma del Port Vell, ampliació i privatització del Moll d’Espanya.

Aquest projecte fa visible de nou l’obstinació per promoure un model de ciutat excloent i privatitzat només a l’abast d’alguns super-rics. En aquesta part de la ciutat coneixem molt bé les problemàtiques vinculades a l’especulació urbanística i a la privatització de l’espai públic com va ésser per exemple la construcció de l’hotel Vela o del Complex Comercial del Maremàgnum ben a prop a les immediacions del Port Vell. Aquest nou projecte implicarà nous impactes socials no només al barri sinó a la ciutat en clar detriment de la cultura marítima i del nostre dret a la ciutat.

Aquesta reforma no aposta per una cultura de sostenibilitat de la nostra ciutat. Les iniciatives i projectes a les ciutats han de preveure no només el benefici econòmic, sinó també l’impacte social i mediambiental que suposa per les persones que hi vivim.

És en aquest context que la Plataforma en Defensa del Port Vell estableix els seus principis fundacionals per fer front a aquesta nova envestida contra els nostres drets.

 • Defensem la no privatització de l’espai públic, per això declarem la nostra ferma oposició a l’ampliació del Moll d’Espanya i l’afectació de la part Nord del Moll de Pescadors. Volem un Port ciutadà, un espai de gaudiment per a tots els qui vivim a la ciutat. Un espai on poder gaudir de la cultura marítima que és part del nostre patrimoni històric i social.
 • Ens oposem a la construcció de barreres com les que implicaran la definició de part d’aquest espai com a zona d’alta seguretat, així com la construcció del mur que preveu el projecte al Moll d’Espanya que suposaria l’anul·lació de l’horitzó de la Barceloneta i el Gòtic llevant.
 • L’impacte social i ambiental d’aquest projecte que pretén convertir el Port Vell en el garatge dels super-iots de luxe és un altre dels principis que fonamenta la nostra clara oposició.

L’augment dels preus de l’habitatge fruit d’aquesta nova inversió especulativa, produirà una nova expulsió de veïns i veïnes que no podran pagar els preus del lloguer al barri, com la que ja està patint la Barceloneta i altres barris de Ciutat Vella a través de la multiplicació de pisos turístics. Alhora, la substitució d’amarradors de vaixells de pesca per amarradors de grans iots implicarà l’arraconament de la pesca al Port Vell i l’amenaça de la seva desaparició en detriment de la sobirania alimentària de la ciutat. L’abandonament progressiu que ha patit la pesca artesanal a la ciutat de Barcelona, respectuosa amb el seu medi natural, i la importància d’articular-se amb associacions/cooperatives de consumidors/es responsables que donin suport a aquest model encara viu que es troba en vies d’extinció, també es veu afectat per aquesta intervenció. Es fa evident la necessitat imperiosa d’una avaluació ambiental rigorosa i independent sobre aquest projecte.

Així mateix, volem denunciar la vulneració del dret d’accés a la informació per part de les persones i entitats afectades, que fins i tot i sol·licitant-ho no han pogut accedir a la totalitat del projecte. En tot aquest procés l’Autoritat Portuària ha actuat de forma poc transparent, impedint la suposada informació pública del projecte. Exigim transparència i participació del veïnat en aquest en una actuació que afectarà clarament la relació de Barcelona amb el mar.

Veïns, col·lectius, entitats, partits… que s’han adherit a la plataforma Defensem el Port Vell:

 • Persones a títol individual
 • Roderic Guigó, científic del CRG (Centre de Regulació Genòmica), professor de la UPF
 • Joan Subirats
 • Carme Vega Monteagudo
 • Félix Vázquez Sixto
 • Verena Stolcke
 • José Luís Oyón
 • Javier Moreno Rico
 • Mercè Tatjer
 • Gerardo Pisarello
 • Ferrán Izquierdo, professor UAB
 • Xavier Domènech, historiador, UAB
 • (les adhesions individuals es compatibilitzaran cada mes i s’anirà publicant el nombre de persones que s’adherit)

Pots llegir el manifest en anglès, italià, castellà, portuguès, francès…. en l’etiqueta manifest

10 comments

 1. Retroenllaç: reunió 15 de juny « Plataforma Defensem el Port Vell
 2. Retroenllaç: Disección BCN: del Port Vell al Puerto de Lujo | Barcelonés
 3. Retroenllaç: Reunión con el Regidor de Hàbitat urbà y miembro del Consejo de administración del Puerto, A. Vives « Plataforma Defensem el Port Vell
 4. Retroenllaç: Breve resumen de la reunión con Antoni Vives « Plataforma Defensem el Port Vell
 5. crolin

  Hola,

  Jo també em vull adherir al manifest i com jo, molta gent. Desconec si teniu un sistema ràpid per aconseguir que la gent s’adhereixi, però existeixen uns webs que tenen aquesta intenció. http://www.change.org i http://www.avaaz.org

  Podríeu iniciar una recollida de firmes massiva en aquests webs i estic segura que molta gent s’animaria a signar.

  Gràcies per la vostra feina!

 6. Retroenllaç: Antoni Vives i Alberto Fernández Díaz: un pacte pel Pla Especial del Port Vell d’esquenes a les demandes de la ciutadania de Barcelona « Plataforma Defensem el Port Vell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s