Premsa de la Sardinada i Cadena Humana en Defensa del Port Vell

Cadena humana a la Barceloneta contra la marina de luxe del Port Vell

EL PERIODICO

Els veïns protesten pel que consideren una “privatització d’un espai públic”

Dissabte, 21 de juliol del 2012

EL PERIÓDICO / Barcelona

Els veïns de la Barceloneta s’han concentrat aquest migdia al Port Vell per expressar la seva oposició al projecte de marina de luxe que té al cap el grup anglès Salamanca Investments. Desenes de persones han creat una cadena humana davant de la línia de mar com a senyal de protesta pel que consideren una “privatització de l’espai públic” i han acabat la reivindicació amb una sardinada.

zoomCadena humana de veïns i simpatitzants del barri de la Barceloneta contra la reforma del Port Vell.

Cadena humana de veïns i simpatitzants del barri de la Barceloneta contra la reforma del Port Vell. JORDI COTRINA

zoomEls manifestants exhibeixen pancartes contra el projecte.

Els manifestants exhibeixen pancartes contra el projecte. JORDI COTRINA

Aquesta manifestació es produeix només dos dies després que la comissió de govern aprovés de manera inicial la modificació del pla especial del Port Vell, segons va informar ‘El País’. Amb aquest ‘ok’, l’equip de Xavier Trias aplana el camí a tots els canvis urbanístics que el pla porta adossats. Després d’un parell de mesos d’exposició pública en què s’esperen al·legacions tant de la plataforma en defensa del Port Vell com d’ICV-EUiA –el seu líder, Ricard Gomà, ha participat en la protesta d’avui–, el més segur és que el projecte arribi a la comissió d’Hàbitat Urbà a l’octubre.

Cadena humana al Moll d’Espanya per rebutjar la reforma del Port Vell

BTV

Núria Pujadas

La plataforma Defensem el Port Vell ha organitzat una cercavila festiva i una cadena humana al Moll d’Espanya per rebutjar la reforma del Port Vell que preveu l’Ajuntament. Rebutgen el projecte, que consideren una privatització de l’espai públic, i adverteixen que es convertirà en un complex turístic per a persones d’alt poder adquisitiu.

Després s’ha organitzat una sardinada a la plaça de la Barceloneta.

L’entitat s’ha queixat que tant l’Ajuntament com l’Autoritat Portuària els han negat el diàleg. Per això, han demanat participació ciutadana en totes les protestes que organitza contra la futura marina de luxe. La Plataforma ha presentat un manifest en què ha denunciat que el resultat de la reforma del Port Vell perjudicarà el barri i considera que la reforma del Port Vell acabarà amb la cultura marítima de Barcelona.

Una cadena humana envolta tot el Port Vell de Barcelona per denunciar un projecte per a ‘super-rics’

SETMANARI LA DIRECTA

 Després de la cadena humana han gaudit d'una sardinada popular   GALA PIN
Després de la cadena humana han gaudit d’una sardinada popular GALA PIN

Aquest migdia una multitudinària cadena humana organitzada per entitats de la Barceloneta ha envoltat tot el perímetre del Port Vell de Barcelona. Gent de totes les edats, des de criatures fins a la revolucionària llibertària Concha García -autèntica memòria viva de la Guerra Civil i el segle XX-. Tothom s’ha agafat de les mans i han cridat ben fort, amb l’acompanyament d’una batucada, contra el projecte -defensat per Xavier Trias- que pretén convertir l’antic port en un recinte elitista per a super-iots de luxe gestionat per la multinacional Salamanca Group. Fa més d’un any que s’especula amb l’OK municipal a les intencions d’un lobbie de multimilionaris que impulsa la remodelació integral que privatitzaria tota la infraestructura, però el dia a dia de les obres demostra una disponibilitat i acord dels polítics de CiU que, fins i tot, s’ha pogut visibilitzar amb anterioritat a que les obres fossin aprovades legalment i en els seus terminis establerts. Veïns i veïnes han denunciat reiteradament la precipitació, poca transparència i inusitada velocitat amb que s’està donant llum verda a tot plegat. La mobilització d’avui ha acabat amb una gran sardinada popular amb vistes a la platja.

Video a la Vanguardia

Una cadena humana contra la marina de lujo del Port Vell

EL PAIS

Una plataforma vecinal denuncia que la infraestructura “acabará con la cultura marítima”

Dos días después de que el Ayuntamiento de Barcelona diese el visto bueno a la modificación del Plan Especial del Port Vell, los vecinos del barrio de la Barceloneta se han concentrado para mostrar su rechazo a la marina de lujo. Con una cadena humana formada por decenas de personas, han querido mostrar su disconformidad con lo que consideran “una nueva reforma que privatiza el espacio público”.

La plataforma Defensem el Port Vell, que agrupa a diversos colectivos en contra de la reforma de esta parte del puerto, denuncia que la marina de lujo “acabará con la cultura marítima de Barcelona” y que “generará guetos para superricos”. La acción revindicativa contó con la presencia de Ricard Gomà, líder de ICV-EUiA en el Ayuntamiento de Barcelona, y finalizó con una sardinada popular.

Un nou i polèmic Port Vell

3/24
Actualitzat a les 11:45 h  23/07/2012

Video a 3/24

L’Ajuntament de Barcelona fa el primer pas per transformar el Port Vell en una marina per a iots de gran eslora i defensa el benefici econòmic que generarà. Entitats veïnals hi veuen la privatització de l’espai públic i la creació d’una barrera visual.

La reforma del Port Vell supone una inversión de 26,6 millones de euros
El Port Vell de Barcelona podria transformar-se completament i convertir-se en una marina per a grans iots. L’Ajuntament ha aprovat la reordenació que ho faria possible, i assegura que generarà grans beneficis per a la ciutat al voltant del negoci nàutic. Però el projecte provoca el rebuig de moltes entitats veïnals que creuen que el nou port suposarà una barrera visual i econòmica.

La imatge del Port Vell de Barcelona, hereva dels Jocs Olímpics, podria canviar radicalment en pocs mesos. Ara hi ha 400 amarradors per a velers i iots de dimensions relativament petites que es podrien transformar-se en una marina per a grans iots. L’Ajuntament ha aprovat inicialment la modificació del pla especial del Port Vell, presentada per l’empresa anglesa Salamanca Investments.

La primera proposta dels promotors va rebre fortes crítiques d’entitats veïnals i ciutadanes que hi veuen la privatització de l’espai públic i una barrera visual. El govern municipal creu que la reforma situarà Barcelona en el primer lloc mundial del negoci nàutic, i afirma que l’empresa n’ha suavitzat l’impacte.

Antoni Vives, tercer tinent d’alcalde Barcelona, ha explicat que “l’ordenació recull substancialment allò que havíem exigit en el seu moment, i era que la tanca perimetral fos la mateixa que hi ha en aquest moment, que en molts casos millora la que hi ha actualment”. Vives afegeix que, entre d’altres, també s’ha marcat que “l’atracament dels vaixells sigui una determinada, per assegurar que els vaixells de més eslora que no dificulten visibilitats”.

Tot i això, centenars de persones han format una cadena humana aquest dissabte al voltant del moll d’Espanya per evidenciar el seu frontal rebuig a la reforma. Creuen que és un projecte especulatiu a costa d’un espai de tota la ciutadania. I que reflecteix un model de ciutat excloent.

Horacio Espeche, arquitecte, membre Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i membre de laPlataforma defensem Port Vell, assegura qu estan “farts de barreres, es una societat que continuament està creant barreres, això serà una barrera, no només física sinò una barrera econòmica“. Els veïns estan recollint adhesions a la seva pàgina de Facebook.

La Plataforma Defensem el Port Vell dubta dels beneficis de la reforma, que considera que farà pujar més els lloguers de la zona. Ara comença un període d’exposició pública, i a la tardor podria arribar l’aprovació definitiva. Mentrestant, ja s’estan executant algunes obres de condicionament dels molls.

Protesta contra la creación de un “garaje” de yates de lujo en la Barceloneta

Diario Abierto
Joan Carles Valero

Cuando se cumplen veinte años de los Juegos Olímpicos, gracias a los que Barcelona recuperó su perfil marítimo, un conjunto de entidades se movilizan para impedir que el Port Vell, que acoge el muelle de los pescadores, sea privatizado y convertido en un resort para embarcaciones de gran eslora.

Una cadena humana que luego ha compartido una sardinada se ha formado este fin de semana en la zona portuaria de Barcelona que más relación tiene con la ciudad. El objetivo de la protesta es la reforma del Port Vell promovida por Salamanca Investment y la Autoridad Portuaria de Barcelona, ​​con el apoyo del Ayuntamiento barcelonés.

Para los organizadores, los proyectos de Eurovegas, el Hotel Vela ya en funcionamiento y que se construyó ganando terreno al mar, y la reforma del Port Vell son “caras de una misma moneda que pretende convertir la ciudad en un parque temático dirigido a una clase de alto nivel adquisitivo”. En opinión de la plataforma ciudadana contraria a la privatización del Port Vell, su reforma “acabará con la cultura marítima de Barcelona y la apertura de Barcelona al mar creando un resort para élites económicas, cerrado, inaccesible”, ya que el proyecto prevé el cierre perimetral del ahora espacio público portuario mediante una valla de cristales opacos para que el público no pueda acercarse a los grandes yates.

Los integrantes de la Plataforma Defendamos el Port Vell se movilizan contra la privatización de este espacio público y no se creen los argumentos de la creación de puestos de trabajo. El proyecto de reforma del Port Vell supone una inversión de 26,6 millones de euros, según la empresa promotora, que calcula que la cifra de impacto socioeconómico que generará el proyecto ascenderá a 104,3 millones de euros. Los opositores dudan de ese impacto económico, entre otras razones, porque las tripulaciones de esos megayates trabajan bajo banderas extranjeras de conveniencia, por lo que ni las embarcaciones y las personas pagarán impuestos en nuestro país.

Espacio público vallado para ricos

Los opositores insisten en que su protesta es contra la privatización del espacio público portuario porque “sólo beneficia a unos pocos privilegiados” y “destruye la cultura marítima y pesquera del Port Vell”. Con la sardinada declaran su oposición a la Ampliación del Muelle de España y la afectación de la parte norte del Muelle de Pescadores y defienden un puerto “ciudadano, un espacio de disfrute para todos, donde poder disfrutar de la cultura marítima, que es parte de nuestro patrimonio histórico y social”.

Una de las principales quejas que motiva el proyecto de reforma del Port Vell es la construcción de barreras para definir gran parte de ese espacio como “zona de alta seguridad, así como la construcción del muro que prevé el proyecto al Muelle de España”, una medida que supondría la anulación del horizonte de la Barceloneta y de la zona de levante del barrio Gótico. Otra queja es el impacto social y ambiental de este proyecto, que pretende convertir el Puerto Viejo en el “garaje de los super-yates de lujo”.

Otro de los principios que fundamenta la oposición ciudadana al proyecto es el aumento de los precios de la vivienda que provoca esta nueva “inversión especulativa” que, a juicio de la plataforma, “producirá una nueva expulsión de vecinos que no podrán pagar los precios del alquiler en el barrio. Una expulsión que ya se está produciendo la Barceloneta y otros barrios del núcleo antiguo de la ciudad a través de la multiplicación de pisos turísticos. También la sustitución de amarres de buques de por los grandes yates implicará el arrinconamiento de la pesca en el Port Vell, en clara amenaza de desaparición. El abandono progresivo que ha sufrido la pesca artesanal en la ciudad de Barcelona, ​​respetuosa con apoyo medio natural, tendrá la puntilla de llevarse a cabo este proyecto, según la plataforma ciudadana.

Cluster náutico

La memoria del proyecto de reforma del Port Vell argumenta que supondrá “un impulso importantísimo para el desarrollo y proyección del cluster náutico del Port de Barcelona” , al que augura “un fuerte impacto socioeconómico en el entorno” y sobre todo a las empresas del clúster. En este sentido, el proyecto anuncia que el cluster “estará tutelado por la Autoridad Portuaria de Barcelona y” lo formarían empresas líderes, “como la Barcelona World Race, la empresa náutica North Wind, el Club Náutico de Barcelona o la Fundación de Navegación Oceánica de Barcelona”.

Además de las razones económicas, el proyecto subraya 20 años después de las inversiones que se realizaron en el Port Vell como escenario de los Juegos Olímpicos de Barcelona, la empresa concesionaria de la marina aduce que varios muelles están deteriorados y que por eso hay que hacer obras. De hecho, Salamanca Investment reconoce que ya hay obras en marcha en los muelles del Depósito y de bajo Muralla y ofrece un calendario de cómo deben continuar: en septiembre ya plantea la construcción de las plataformas de un edificio de servicios y de recepción, y la rehabilitación de un pantalán. La empresa concesionaria quiere tenerlo todo listo en abril de 2013.

La empresa impulsora de la marina de yates de lujo asegura que en Barcelona hay una elevada demanda de amarres para super yates, que ahora no puede satisfacer. Según la plataforma opositora, un poco más al norte, el Puerto del Fórum tiene una parte dedicada a grandes yates que está medio vacía. Una consecuencia más, a su juicio, de la gestión “descoordinada” de los cuatro puertos deportivos de Barcelona. “Este es un puerto construido sobre terrenos ganados al mar, por lo tanto, es público por naturaleza.” De ahí la “dudosa legitimidad” que ve ahora a convertirlo en un puerto cerrado para superyates.

Fotos de la protesta:

aquí

i aquí

i el video de l’streaming de #peopleWitness

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s